Základní poslušnost - jak vychovávat štěně ve městě díl 3.

 

Trénink základních povelů, jako je "sedni", "lehni" a "přivolání", je důležitý pro bezpečnost a řízení psa ve městě.

Základní poslušnost je základem dobré výchovy psa ve městě. Trénink a porozumění základním povelům pomáhá psu fungovat v různých situacích a umožňuje vám jej efektivněji řídit.

Prvním povelem, který byste měli trénovat, je "sedni". Při výcviku štěněte na tento povel použijte jeho oblíbenou pamlskovou odměnu. Držte pamlsek nad jeho hlavou a pomalu přes něj přejeďte, aby se pes automaticky posadil. Jakmile sedne, pochvalte ho a odměňte pamlskem. Postupně přidávejte slovní povel "sedni" a opakujte tento cvik.

Dalším povelem je "lehnout". Použijte stejnou techniku jako u sednutí, ale tentokrát přesuňte pamlsek směrem k zemi, aby se pes položil na břicho. Opět pochvalte a odměňte ho, jakmile provede požadovanou akci. Opakujte tento cvik a postupně přidávejte slovní povel "lehnout".

Třetím důležitým povelem je "přivolání". Tento povel je obzvláště důležitý ve městě, kde je třeba mít kontrolu nad psem. Začněte trénink v kontrolovaném prostředí bez rušení. Zavolejte svého psa jménem a motivujte ho, aby k vám přišel. Při příchodu mu poskytněte pochvalu a odměnu. Postupně zvyšujte obtížnost přivolání, například v prostředí s více rušením, a stále ho odměňujte, když k vám přijde na povel.

Trénink základní poslušnosti vyžaduje trpělivost, důslednost a pozitivní posilování. Opakujte cviky pravidelně a vytvářejte pozitivní zkušenosti pro psa. Důležité je také cvičit v různých prostředích a situacích, abyste získali od psa spolehlivost i ve stresových situacích.

Základní poslušnost pomáhá vytvořit důvěru a respekt mezi vámi a psem. Prostě budete parťáci!