Výcvik na vodítku - jak vychovávat štěně ve městě díl 4.

 

Naučte psa chodit uvolněně na vodítku, aby netahal a procházka byla příjemná i v rušném prostředí.

Výcvik na vodítku je klíčový pro pohodlné a bezpečné procházky se psem ve městě. Když pes správně chodí na vodítku, tak minimalizuje tahání, poslouchá vaše pokyny a vyhýbá se nebezpečným situacím.

Prvním krokem je zvolit vhodné vodítko a postroj pro psa. Postroj je obvykle lepší volbou než obojek, protože rovnoměrně rozloží tlak na tělo psa a minimalizuje riziko poranění krku. Výběru správného postroje se budeme věnovat příště. 

Začněte tréninkem na klidném a nerušeném místě. Upevněte vodítko na postroj a držte ho uvolněně. Pokud pes začne táhnout, zastavte se a vyčkejte, až se vodítko uvolní. Jakmile se vodítko uvolní, pokračujte v chůzi. Při správném chování psa oceňte slovní pochvalou a pamlskem.

Při tréninku na vodítku je důležité být trpělivý a důsledný. Postupně zvyšujte obtížnost tréninku tím, že se přesouváte do rušnějších oblastí města. Pokud pes táhne, zastavte se a vyčkejte na uvolnění vodítka.

Nepokračujte v chůzi, dokud pes nezvolní a nepřestane tahat.

Při chůzi se snažte udržovat uvolněné vodítko. Nepřitahujte neustále vodítko, aby pes neměl pocit, že je v trvale napjatém stavu. Místo toho udržujte jemný a konzistentní tlak na vodítku, který umožňuje psovi dostatečnou volnost pohybu.

V průběhu tréninku na vodítku je také důležité se zaměřit na odvrácení pozornosti psa od rušivých podnětů ve městě, jako jsou lidé, psi nebo provoz. Pomáháte tím udržovat koncentraci psa na vás a posilovat poslušnost na vodítku.