Sociální interakce - jak vychovávat štěně ve městě díl 5.

 

Sociální interakce je pro štěně ve městě zásadní, protože se nachází v blízkosti mnoha lidí a často potkává i jiná zvířata.

V našem malém 20 tisícovém městě jsem již potkala miniaturní prase (zas tak miniaturní v reálu nejsou), lamu či koně. Pro některé psy je například nevšední potkat i rhodéského ridgebacka. Tím, jak mají zvlněný pruh srsti, tak si ostatní psy myslí, že jsou naježení a chtějí útočit. Vše je potřeba ukázat a vrátit do správných mantinelů. Je důležité, aby se štěně naučilo společenské dovednosti a přizpůsobit se různým sociálním situacím.

Pro rozvoj pozitivních interakcí je vhodné štěně postupně seznamovat s různými lidmi a zvířaty, aby se cítilo pohodlně v jejich přítomnosti. Můžete ho brát na procházky do rušných parků, navštěvovat psí hřiště a doporučujeme zvážit kurzy socializace pro psy.

Během těchto setkání je klíčové věnovat pozornost reakcím štěněte a pozitivně je posilovat. Pokud se štěně chová přátelsky a vykazuje správné chování, odměňte ho malou dobrotou nebo slovním uznáním.