Přehřátý pes

Je můj pes přehřátý? Jak to poznat a co s tím dělat?

K létu patří spousta zábavy a všichni rádi během horkých letních dnů doprovázíme své chlupaté přátele. Bohužel toto intenzivní horko může vašim domácím mazlíčkům způsobit přehřátí nebo dokonce úpal. Na rozdíl od lidí mají psi vyšší tělesnou teplotu a menší schopnost ochlazování. Je to proto, že mají méně potních žláz, které jsou omezeny pouze na čenich a polštářky tlapek. Přehřátý pes může regulovat tělesnou teplotu pouze dýcháním, které je v horkém počasí velmi neúčinné.

Jaké jsou hlavní příznaky přehřátí vašeho psa?

1. Nadměrné dýchání
Jedním z prvních příznaků, kterým poznáte, že je vašemu psovi příliš horko, je nadměrné zadýchávání. Pokud váš pes dýchá, jako by intenzivně běžel, a přitom je jen na procházce, pak se s největší pravděpodobností přehřívá.

2. Zrychlené dýchání 
Váš pes může přejít od nadměrného dýchání k hlubokému, hlučnému a zrychlenému dýchání. To znamená, že se snaží dostat do svého organismu kyslík, aby se ochladil a ulevil si od přehřátí.

3. Nadměrné slinění 
Někteří psi slintají více než jiní. Nadměrné a abnormální slinění by vás však mělo znepokojovat, obzvláště když je horko. Hustší a lepkavější sliny pomáhají psovi účinněji odvádět teplo, když se zadýchává.

4. Rychlý a nepravidelný srdeční tep 
Při normálních teplotách má zdravý pes pomalejší srdeční tep. Když je však horko, psi odvádějí teplo prostřednictvím rozšíření cév. Rychlý srdeční tep znamená, že váš pes odčerpává přehřátou krev od životně důležitých orgánů do končetin.

5. Letargické chování
Nadměrné horko může u domácích zvířat způsobit letargii. Můžete si všimnout, že váš pes více podřimuje nebo má problémy se vstáváním a chůzí.

6. Dezorientace 
Kromě letargie může váš mazlíček při chůzi klopýtat nebo si neuvědomovat své okolí a může například narážet do nábytku.

7. Zvracení/průjem
Přehřátí může způsobit těžkou dehydrataci. Ta následně způsobuje gastrointestinální poruchy, které mají za následek silný průjem a zvracení, které může obsahovat i stopy krve.

8. Kolaps 
Intenzivní přehřátí může způsobit kolaps vašeho psa a mohou se objevit i další příznaky neurologických potíží, jako jsou například křeče. V této fázi se jedná o stav nouze a měli byste zavolat záchrannou službu, aby se vaše zvíře dostalo k veterináři co nejrychleji.

Jak zabránit přehřátí vašeho domácího mazlíčka?

  • Nikdy nenechávejte psa v autě! I pár minut může být pro vašeho psa ohrožující.
  • Zajistěte svému psovi stinná místa na pozemku.
  • Vyvarujte se venčení psa při příliš vysokých teplotách.
  • Zajistěte, aby měl váš pes vždy dostatek vody.
  • Udržujte svůj dům v chladu.
  • Pokud bydlíte v bytě, kde se drží v letním období horko, pořiďte mu chladivou podložku.

Jak postupovat, když se Váš mazlíček přehřeje?

  • Okamžitě odveďte psa do chladnějšího prostoru.
  • Svlažte ho vlažnou vodou, ale ne studenou, protože rychlé ochlazení může být nebezpečné.
  • Umístěte zvíře před větrák, aby se osušilo. Každých několik minut kontrolujte jeho teplotu za použití teploměru. Jakmile teplota dosáhne 39°C, přestaňte ho ochlazovat. (U zdravých psů se tělesná teplota pohybuje fyziologicky do 39°C.)
  • Jakmile se zvíře nadále ochlazuje, dejte mu napít vlažné (ne studené nebo ledové) vody.
  • Pamatujte, že přehřátí a úpal jsou životu nebezpečné. Takže i když se váš pes zotavuje a zdá se být v pořádku, musíte ho dopravit k veterináři, který ho bude sledovat a v případě potřeby poskytne zdravotní péči.

 

Buďte na léto připraveni a chraňte před úmorným teplem jak sebe, tak své čtyřnohé kamarády.