Socializace - jak vychovávat štěně ve městě díl 1.

 

Pomocí postupného vystavování psa novým situacím a prostředím ve městě mu pomůžete adaptovat se na ruch a rušné ulice.

Ve městském prostředí se psi setkávají s mnoha novými podněty, jako jsou doprava, lidé, jiní psi a ruchy. Je důležité zahájit sociální adaptaci co nejdříve, aby pes postupně získával sebedůvěru a cítil se komfortně v různých situacích. Začněte tím, že štěněti poskytnete pozvolný přechod z klidného prostředí domova do města. Postupně ho seznamujte s různými místy, jako jsou rušné ulice, parky, prodejny nebo kavárny.

Během tohoto procesu buďte trpěliví a vytvářejte pozitivní zkušenosti. Začněte s klidnějšími a méně rušnými místy a postupně zvyšujte intenzitu a frekvenci vystavení štěněte rušnějším prostředím. Nezapomeňte vždy na pozitivní posilování, tj. odměňování štěněte pamlsky nebo slovní pochvalou, když se chová klidně a sebejistě. 

Během sociální adaptace je také důležité využívat socializaci s různými lidmi a psy. Organizujte kontrolovaná setkání s dobře socializovanými psy a lidmi různého věku, pohlaví a vzhledu. To pomůže štěněti naučit se správnému chování a komunikaci ve společnosti.

V průběhu sociální adaptace sledujte reakce štěněte a reagujte na něj citlivě. Pokud se zdá být štěně příliš přetížené nebo vystrašené, zpomalte tempo adaptace a poskytněte mu čas na zotavení. Každý pes se může adaptovat v jiném tempu, takže buďte trpěliví a respektujte individuální potřeby a komfort štěněte.

 

VYBERTE TY NEJLEPŠÍ PAMLSKY