Jak vyzrát na podávání léků

 

Jak podat lék psovi, který ho odmítá?

Podávání léků psům a kočkám může být někdy poněkud obtížné. Ačkoli existuje více způsobů, které mohou tento proces usnadnit, je důležité se nejprve poradit s veterinárním lékařem, abyste se ujistili, že právě vybraný způsob je pro vašeho mazlíčka ten správný.

Jak podat psovi tekutý lék

Tekuté léky pro psy a kočky se většinou nejlépe podávají pomocí injekční stříkačky, a to  přímo z boku tlamy vašeho mazlíčka. Ideální je pomalu vytlačovat tekutý lék hrdlem stříkačky do "lícního vaku" psa. Další možností je smíchat tekutinu s oblíbenou konzervou nebo s jiným měkkým krmivem. V tom případě je důležité se ujistit, že zvíře krmivo dojí. Pokud by nesnědl vše, může vynechat správnou dávku léku.

Jak přimět psa, aby pozřel lék v pevné formě např. tableta proti klíšťatům, tableta na odčervení

Podávání léků pro domácí zvířata ve formě tablet nebo kapslí může být náročnější než podávání tekutých léků. Zeptejte se svého veterináře, zda se lék musí spolknout celý. Některé kapsle lze rozpůlit a obsah přimíchat přímo do krmiva. Stejně jako u tekutin však platí, že pokud psovi rozdrtíte tablety, ujistěte se, že zvíře sní vše, aby dostalo celou dávku.

Jedním z nejčastějších způsobů podávání léků ve formě tablet je jejich ukrytí do lákavého pamlsku. Pokud pilulku do pamlsku ukryjete, ať už je to tableta proti klíšťatům, tableta na odčervení, či jiný gastrointestinální lék v pevné formě, pečlivě sledujte, aby mazlíček vše snědl. Psi a kočky dokážou být velice vynalézaví a mnozí si našli způsob, jak pamlsek sníst a pilulku vyplivnout.

Pokud se rozhodnete použijít lidské jídlo jako pamlsek pro ukrytí tablety, vždy se poraďte se svým veterinárním lékařem o bezpečnosti lidské stravy pro vaše mazlíčka. Ne všechny lidské potraviny by měla zvířata konzumovat a některé mohou dokonce působit negativně v kombinaci s některými léky. Vždy zkontrolujte složení, zda v něm nejsou skryta nebezpečí, jako je například xylitol - umělé sladidlo nacházející se v některých arašídových máslech a v mnoha dalších potravinách. 

 

Vyzkoušejte třeba: