Kokcidie a giardie ve vašem chovu

 

O co vlastně jde a co to pro vás znamená? 

Jedná se o jednobuněčné parazity, u kterých lze detekovat jejich bílkovinu v diagnostických laboratořích jako je IDEXX. Na veterinární klinice mohou provést tzn. giardia snap test. Takže pozitivní zpráva je, že existují způsoby, jak lze psy před jejich příchodem do vašich zařízení prověřit.

Méně pozitivní je to, že kokcidii a giardii  nelze úplně vymýtit. Dříve či později s nimi bojuje každý chovatel. Pokud máte skupinu více psů, můžete se s tímto problémem setkat zejména v případě, že nejste dostatečně opatrní při izolaci vašich psů, když si pořídíte nový přírůstek.

Pro začátek se vyvarujte tomu, aby nový pes šel ihned k ostatním psům a to bez předchozí izolace. Nepouštějte ho na trávu, oblázky, nebo na jakékoli jiné místo, které později nebudete moci vyčistit a kam chcete pouštět ostatní psy. Nejlépe s tímto vydržte do doby, než budete mít z laboratoře negativní výsledek na giardie a kokcidie z odebraného trusu - koprologie

Lépe poslat i více vzorků, protože cysty giardie mohou být pod mikroskopem velmi obtížně viditelné 

Ale abychom vás jen neděsili, existuje několik možností, jak minimalizovat riziko přesunu:

  • Důkladně vykoupejte fenu několik dní před termínem porodu štěňat. Dbejte i na to, aby byla řádně osušená. Nedělejte to v den, kdy rodí štěňata.
  • Pokud má fena dlouhou srst, trochu ji ostříhejte. Čím méně stolice zůstane na srsti kolem řitního otvoru, tím méně giardie nebo kokcidie zůstane ve stolici a riziko přenosu na štěňata je nižší. 
  • Procox a podobné přípravky - užitečný pomocník, avšak nelze je podávat během březosti, pouze po ní.
  • Během těhotenství nebo během kojení nepoužíváme metronidazol, používáme fenbendazol
  • Štěňata by neměla tyto léky dostávat, dokud nebudou stará šest týdnů
  • V období, kdy nelze štěňata léčit, udržujte čisté prostředíštěňata v čistotě a pravidelně dezinfikovat kotec.

Bohužel neexistuje žádný dezinfekční prostředek, který by tyto parazity pozabíjel na trávě, oblázcích nebo v kotci, ale hygiena je vždy důležitá. Uklízejte pravidelně organický materiál, tedy výkaly. Udržujte prostředí pěkně čisté a udělejte maximum pro udržení čistoty štěňat. To vše pro zdraví vašich pejsků.