Co je to zbytkový popel?

 

Chcete pro své chlupaté kamarády jen to nejlepší a studujete tak složení krmiva, které pro ně nakupujete? Možná vás tedy překvapila složka nazvaná jako “popel” nebo “zbytkový popel”. Věříme, že některé z vás to mohlo odradit a tak jste krmivo rovnou zavrhli s tím, že se jedná o něco špatného, ale není tomu tak. Pojďme se tomuto tématu podívat blíže na zoubek.

Slovo popel v tomto případě nemá stejný význam, který byste zřejmě čekali, takže můžete odložit vyděšené výrazy. Nejedná se o složku, která by byla přísadou, ale o měřítko základních minerálů, které vašemu mazlíčkovi neublíží a dokonce je i potřebuje.

A proč se tomu vlastně tedy říká popel? Ačkoli může tento název být matoucí, ve výsledku je vlastně logický. Abychom mohli změřit, kolik sacharidů, bílkovin, tuků a právě minerálů obsahuje určité krmivo, musí projít testováním na tzv. kalorimetru. Popel je tedy označení látek, které nám zbyly poté, co byly ostatní složky testování spáleny.

Podíl popela v krmivu se pohybuje v rozpětí a to cca mezi 4-15 %, podle druhu.

 

Když si to tedy shrneme, položka hrubý popel je vlastně něco, co bychom ve složení hledat měli a to v tom dobrém slova smyslu. Najdeme tam důležité složky jídelníčku vašich zvířat jako je draslík, železo, zinek, hořčík a další.

Nezapomínejte však na to, že při výběru krmiva je spousta dalších faktorů, kterým je třeba věnovat pozornost. Na to se však podíváme v jiném článku 🙂.