Na co myslet při výběru psa

 

Udělali jste velký krok vpřed a rozhodli se, že se vaše rodina rozroste o jednoho člena? Čtyřnohého a chlupatého člena? Pak jste jistě mysleli i na to, jaké plemeno bude vhodné právě pro vás, na co myslet a nezapomenout a jaké aspekty brát v potaz při tak důležitém kroku. Přeci jen je to parťák, který vás bude doprovázet po mnoho let. Položte si těchto pár nejdůležitějších otázek.

 

Psí přítel začátečník nebo ostřílený psí dobrodruh?

V první řadě je si nutné připustit a zamyslet se nad tím, jak zdatní jste. Koukáte po pejskovi, který nebude na výchovu tak náročný a tvrdohlavý a se kterým se budete vše učit společně? Nebo už máte zkušenosti a rádi byste pejska, se kterým můžete trénovat i těžší kousky a bude potřebovat pevnou ruku? Myslete na to, že každé plemeno má jinou povahu a ne každé je vhodné pro člověka, který pejska ještě nevlastnil.

Kolik prostoru můžete pejskovi umožnit?

Milujete velké psy, ale momentálně bydlíte v garsonce? Myslete jak na své, tak pejskovo pohodlí. Každý pes potřebuje vlastní místo a prostor, kde bude mít svůj koutek na odpočinek, kde bude jíst a kde si bude hrát. Větší prostor dopřejte především pejskovi, kterému z nějakého důvodu nemůžete dopřát tolik pohybu.

Kolik času můžete vašemu pejskovi dopřát?

Mějte na paměti, že každá rasa je jinak aktivní a potřebuje méně či více pohybu a celkové aktivity. Jsou plemena, která se s vámi ráda projnou, ale také budou v pořádku s tím, když budete nějaký den jen tak lebedit. Na druhou stranu jsou pejsci, kteří potřebují každodenně unavit a to jak fyzicky, tak i psychicky a to zabere nemálo času, který musíte mít a být ochotni jej pejskovi dopřát.

Finanční stránka

V neposlední řadě byste měli zohlednit i vaše finanční možnosti. Myslete na to, že čím větší pes, tím větší denní spotřeba krmiva a celkově větší výdaje. Po přivezení štěňátka vás čeká nejen nákup všeho vybavení, ale myslet musíte také na léčebné výlohy. Chtě nechtě, i u pejsků se mohou vyskytnout zdravotní problémy, které bude potřeba řešit a člověk by měl stejně jako sobě, dopřát tu nejlepší péči. Předem si u plemene zjistěte, na co trpí a zda jste i na tyto situace připraveni.

PS: Nezapomeňte si svědomitě vybrat chovatelskou stanici, ze které si štěně pořídíte. Jen u štěněte ze stanice budete mít jistotu toho, že máte plemeno, které jste si vybrali a nepřekvapí vás tak později větší velikost nebo naprosto jiná povaha. Nehledě na to, že rodiče bývají testováni na genetické nemoci. Pokud nechcete pejska s průkazem původu, udělejte dobrý skutek a nabídněte domov pejskovi z útulku.